2016. már 21.

Kedvelt program a Debreceni Botanikus kert

írta: Online Cégér
Kedvelt program a Debreceni Botanikus kert

dsc_0023_1.jpgA tavaszi hónapokban egyre többen kívánkoznak ki a szabadba, és töltik szabadidejüket a természetben.

Hazánkban több arborétum és botanikus kert várja a kirándulókat, s közöttük előkelő helyet foglal el a Debreceni Botanikus kert.

A füvészkert névre is hallgató komplexum több mint 190 éves múltra tekint vissza, és a tudományegyetem hátsó területén, mintegy 12 hektáron helyezkedik el. A kert hátsó végében megtalálható üvegházi gyűjteménnyel együtt körülbelül 8000 növényfaj kapott helyet a botanikus kertben, mely a család minden tagja számára remek kikapcsolódást kínál.

A bejáratnál pihenőpadok kapnak helyet, majd a fákkal és növényekkel övezett sétányról lekanyarodva a kert egyik legszebb része tárul elénk. A tóban tündérrózsák és vízitökök láthatóak, körülötte pedig fűz-, nyár-, és nyírfák, valamint mocsárciprusok, mely utóbbiak ősszel csodás rozsdabarna színben tündökölnek.

dsc_0360-550px_1.jpgA Debreceni Botanikus kert méltán népszerű része az üvegházcsoport, valamint a körülötte látható sziklakert.

A különleges növénytársítások mellett gyöngyvirágos tölgyes tisztások is rendkívül kedveltek a látogatók körében. A pálmaházban trópusi, szubtrópusi növényekkel találkozhatunk, valamint a trópusi orchidea és a sivatagi pozsgás növények is szép számmal helyet kapnak a trópusi forróságot nyújtó épületegyüttesben. A pálmaházban egyébként egy kivételesen értékes növény fogadja a látogatókat, mely ugyan a szágópálmára emlékeztet, de a fenyőfélék rokonságába tartozik. Sajátossága, hogy körülbelül 80 évig él.

Az üvegházban olyan fűszer-, és gyümölcstermőkkel is találkozhatunk, mint a trópusi dinnyefa, vagy a kúszó vanília, az avokádó és a banán. Ez utóbbi négy-ötévente terem. Hasonlóképp népszerű a broméliagyűjtemény és az ananász is.

Az orchideafajták mellett a leveleit érintésre összehúzó mimóza is kedvelt, főként a gyermekek körében. A pozsgás növények és a kaktuszok szerelmesei is megtalálják számításukat a Debreceni Botanikus kertben, ugyanis a kaktuszházban több mint 2500 faj kaktuszait találhatjuk meg, méghozzá igen változatos méretekben. Miután megcsodáltuk a szebbnél-szebb kaktuszokat, a gyógynövénykertbe érkezhetünk, ahol májusban vadalmák pompázatos látványában gyönyörködhetünk. Végül a látványos örökzöldek gyűjteményét tekinthetjük meg.

A Debreceni Botanikus kert nem csak a friss levegőre vágyók számára ajánlott, hanem mindenkinek, aki kicsit kiszakadna a mindennapi rohanásból, és felfedezné azt, milyen gyönyörű növényekkel büszkélkedhet bolygónk. A látogatóknak lehetőségük nyílik arra is, hogy kedvezményes áron jussanak hozzá különleges dísznövényekhez.

A kora tavasztól késő őszig terjedő időszakban ezrek keresik fel a Botanikus kertet, amely országos szinten is nagy népszerűségnek örvend. Nem csak a helyiek sétálnak, romantikáznak szívesen a gondozott, igényes kertben, hanem a hazánk e régióját felkereső turisták is gyakran választják programhelyszínként a páratlan növényritkaságokkal rendelkező komplexumot. A Botanikus kert egyébként a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karjain hallgatók számára is remek gyakorlási lehetőséget kínál.dsc_0145_1.jpg

Ha hazánk népszerű idegenforgalmi régióiról van szó, akkor Debrecen és környéke nem maradhat ki a leginkább kedveltek közül.

Az ok egészen egyszerű, hiszen remek szórakozási lehetőségekkel, kiváló gasztronómiával és többek között olyan látványosságokkal is várja az érkező látogatókat, mint a Botanikus kert. Fedezze fel idén Ön is a természeti értékekben gazdag területet, mely tökéletes kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára!

Irány a Botanikus kert

 

Szólj hozzá

Nagyerdő Debreceni Botanikus kert Debreceni programok