2016. ápr 20.

A zöld debreceni övezet varázsa

írta: Online Cégér
A zöld debreceni övezet varázsa

A Debreceni Nagyerdő

Mi más juthatna eszünkbe erről, ha nem a debreceni Nagyerdő.

13015568_1714987792108859_3878582215665083897_n_1.jpgA természet adottsága valamint az idők folyamán, emberi kéz által alkotott létesítmények ötvözete adja napjainkra a varázslatos látványt.

A legalkalmasabb hely arra, hogy testi-lelki fáradalmait kipihenje a látogató. Itt minden adott ahhoz, hogy végre teljes kikapcsolódásban, felüdülésben tölthessen el rövidebb vagy akár hosszabb időt is.

Az erdő a várossal egységben létezett már a kezdetektől fogva. A varázslatos adottságait és lenyűgöző látványát, amit nyújtani tud, viszonylag későn fedezték fel. 1939-ben nyilvánították természetvédelmi területté. Ez a jelentős dátum magával hozta azt, hogy betiltották a korábban rendszeres fakitermelést, valamint jelentős változást adott Nagyerdő arculatának is. A területről írott forrás már a 13. századból való. Hatalmas, csaknem égig érő fái több száz éves múlttal büszkélkedhetnek. Vannak közöttük ugyanis két-háromszáz évesek.

A faállomány többsége azonban nyolcvan évesnél nem idősebb. Megtalálható itt hársfa, nyárfa, akácfa és tölgyek sokasága, melyek az idők folyamán kissé veszélybe kerültek. Voltak és még ma is vannak olyan emberek, akik nem akarták hagyni, hogy ez a természeti csoda megsemmisüljön. Az Isten alkotta és az embernek adott csodálatos ajándékot mindenkinek kötelessége megóvni, ápolni és értékes kincsként őrizni. Így válhatott mára a Nagyerdő népszerű kulturális, pihenő és szabadidő hellyé. Kikapcsolódásra, sétára a legalkalmasabb a debreceniek számára. A szórakozás terén is óriási választék tárul az ide érkezők elé. Bárki megtalálhatja a kedvére való programot. Fantasztikus élményt nyújt az állatkert, a vidámpark, az élmény-és termálfürdők, a strand, stadion és játszóterek. A Nagyerdő területén gazdag állatvilág is fellehető, amely igen kedvelt a turisták körében.-dsc0770_1.jpg

A Nagyerdő legszebb érdemei között kell megemlíteni, hogy számos művésznek és  költőnek adott indíttatást műve megalkotásában.

Itt kell megemlíteni a kiváló nagy neveket, mint Tóth Árpád vagy Fazekas Mihály. Tóth Árpád Nagyerdőben álló szobrán az alábbi idézetet lehet olvasni: “Jó így csendesen nézni a fákat, s élvezni a derűt, mely mindent áthat”. Ez az egy mondat sokat elmond arról, hogyan is érzett a költő akkor, amikor a Nagyerdőben tartózkodott. A derű, mely mindent áthat, átjárja az emberi lelkeket és szíveket is. Jelentős szerepe van a mondatban a csend szónak is. Jó érzés elcsendesedni a világ zajától, semmit nem tenni, csak gyönyörködni a természetben. A költő talán mindenkit erre akar buzdítani.

Egy látogató sem távozhat e csodálatos érzések nélkül, mert hiábavaló volt az itt tett látogatása. Itt a béke és nyugalom szigetén törekedni kell a súlyok lerakására.  Tisztán, könnyebben más emberként kell távozni, akiben a friss, egészséges levegő, a séta, újjá varázsolta a régi, elkopott dolgokat. A felemelő sétát követően kényeztető pihenésben is lehet része a kirándulónak. Elegáns, kényelmes szállodái igazi életre szóló élményt nyújtanak. Fürdői gyógyulást és kikapcsolódást jelentenek.

A Nagyerdő felbecsülhetetlen értékének megőrzésére mindenkinek oda kell figyelnie. Ez egy közös, hatalmas feladat, amibe nem szabad belefáradni. Az eddig elért hatalmas eredményeket senkinek nem áll jogában tönkretenni vagy megrongálni. Amennyiben tehát, nem tud valaki az erdő fejlődésében és szépítésében részt venni, az ne is ártson semmilyen rossz cselekedettel növény vagy állatvilágának.nagyerdoert-egyesulet-logo_2.png

Minden turista, aki Debrecen nevezetességeit szeretné megnézni, az semmiképp se hagyja ki a Nagyerdőt. E nélkül távozni a városból, nagy hibának számít, mert az nem látta Debrecen tüdejének nevezett zöld övezetét.  

Szólj hozzá

Nagyerdő Debrecen nevezetességei