2016. máj 14.

Kinek dalol a fülemüle a fülemülék éjszakáján?

írta: Online Cégér
Kinek dalol a fülemüle a fülemülék éjszakáján?

Fülemülék éjszakája a debreceni állatkertben május 21-én

A fülemüle

fulemule.jpgA fülemüle (csalogány) az egyik legszebb hangú énekesmadár. Szerencsénkre hazánkban is előfordul ez, a mintegy 16 centiméter hosszú, költőket és zeneszerzőket is megihlető madár. A tollazata barna a farok kivételével, ami vörösesbarna. Az irodalomnak hála nálunk mindenki hallott már a fülemüléről, de az átlagemberek többsége még nem is látta élőben.

A fülemüle is költöző madár, sőt igen nagy távolságot tesz meg, hiszen a telet az Afrikában tölti. Hozzánk április végén, május elején érkezik. Az érkezést követően a hímek szinte azonnal éneklésbe kezdnek. A hangjukat többnyire délután és este lehet hallani.

A fülemüle évente egy alkalommal költ, rendszerint májusban. A fészket a tojó építi száraz levelekből a bokrok vagy a sűrű aljnövényzet alatt a földön. 4-6 tojást rak, amelyeket 13-14 nap alatt költ ki. A kikelt fiókákat már mindkét szülő eteti. A fülemüle fiókák két hét után már röpködnek, és négyhetes korukban már önállóvá válnak.

A madarak augusztus végén már készülődnek a vándorlásra és szeptember közepére már el is „utaznak”. A hazánkban megjelölt fülemülék Görögországban, Líbiában, és Tunéziában bukkantak föl.

Mikor dalol a fülemüle?

Ez az egyszerű kis rejtőzködő madár több, mint 1100 hangot képes kiadni. „A fülemüle gégéje 4 különböző hangot tud kiadni egyszerre, beleértve ebbe zenei szempontból tökéletes akkordokat is.” Brit biológusok szerint ez agyának különleges szerkezetével függhet össze.

Az udvarló hímek énekükkel a tojót szeretnék elbűvölni, és a konkurens hímeket távolmaradásra bírni, de harsány kis torkuknak hála mi is gyönyörködhetünk ebben a csodálatos énekben. Többnyire délután és este halljuk, de költés idején más énekesmadaraktól eltérően éjszaka is énekelnek.

A fülemülék éjszakája

A fülemülék éjszakájának országosa hagyományai vannak. A programokat szakemberek vezetik.
A Debreceni Állat- és Növénykert, Vidámpark az idén május 7-8. után másodszor, május 21-22-ére is meghirdette a Fülemülék éjszakája az állatkertben programot.
Aki az elsőt elszalasztotta, most részt vehet ezen a különleges élményt nyújtó eseményen.

Szólj hozzá

Debrecen Fülemülék éjszakája Debreceni programok