2016. feb 04.

Kőszínház Debrecenben

írta: Online Cégér
Kőszínház Debrecenben

Forrás: alfalink.hu

„… a ma is álló épületben játszott többek között Blaha Lujza és Honthy Hanna, Latabár Kálmán és Csortos Gyula.” „A színház 1915-ben vette fel Csokonai nevét. Olyan tehetségek kezdték itt pályájukat, mint Soós Imre, Mensáros László, Márkus László, Latinovits Zoltán és Hofi Géza.” - olvashatjuk a Csokonai Nemzeti Színház weboldalán.

csokonai-szinhaz_1.jpgA Debreceni Csokonai színház jelenlegi épülete 1861 és 1865 között épült. Az ünnepélyes megnyitóra 1865. október 7-én került sor. A színház épületét Szkalnitzky Antal tervezte romantikus stílusban. A tervezésre először Ybl Miklóssal kezdték meg a tárgyalásokat, majd Szkalnitzky Antal is felkérték az épület tervezésére, végül Ybl Miklós visszalépet.

A színházat 1915-ben nevezték el Debrecen város nagy költőjéről, Csokonairól. A színház fennállása óta váltakozó sikerekkel működött.

„A debreceni színjátszás centenáriuma (1898) idején az igazgató Komjáthy János volt. Az ünnepi alkalomból minden olyan még élő szereplő, vendégszereplő megfordult Debrecenben, aki valaha itt játszott, többek között Blaha Lujza, Küry Klára, Márkus Emília, Újházi Ede. A színház aranykorát kétségtelenül a századfordulóban élte.” Forrás: Wikipédia.

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház 1865-től napjainkig figyelemreméltó színházigazgatói névsorral bír.

 

A színház a története során átélt hullámvölgyek és hegyek után mára megerősödött úgy művészeti, mint finanszírozási szempontból. A színház vezetése, a rendezők, a színészek nyújtják a garanciát a minőségi előadásokra, amelyek lenyűgözik a nézőt. Bizonyosodjon meg róla mindenki saját maga.

Cím: 4024 Debrecen, Kossuth u. 10.

Szólj hozzá

színház Debrecen